puasa ke camtu....

Hari ni dah masuk 20 hari kita semua berpuasa kan?. Lagi beberapa hari je dah nak raya.hehehehe..relax,jangan gelabah sangat nak raya la sebab puasa pon belum habis lagi. Tapi dalam beberapa hari ni la ada di antara kita ni da mula rase malas nak puasa alasanya penat tak larat la sebab keje, kat sekolah tadi banyak keje, alasan paling rase nak bagi penyepak tak larat la sebab penat shopping baju raya siang tadi..eh,apa ade hal,??,itu semua kehendak korang kan..HAHA..puasa tetap wajib dijalankan beb.. TAPI,yang menjadi persoalan dalam entry ni adalah bila ditanya puasa ke tak dijawabnya puasa..tapi puasa ke korang,kalau...








  1. # bangon tido pas azan zuhur takpon tido pas azan asar..=,="
  2. jalan-jalan ngan makwe/pakwe korang pastu lepak tepi taman berdua-duaan..kalo boleh nak duduk hujung2 taman =,="
  3. # menghadap facebook pastu time chatting dengan selamba mengumpat orang tu orang ni..=,="
  4. # satu hari duk tunggu azan maghrib je,azan waktu lain buat-buat tak dengar..=,="
  5. # menjual makanan dari tengahari..what?apekah kejadahnya..cm menggalakan orang lain bukak pose awal jek..=,="
  6. # pegi bazar semata-mata nak cuci mata,ngurat aweks2..cess..=,="


   Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya. namun dalam kita bertahan lapar dan dahaga kita haruslah menjaga setiap kelakuan kita. just want to share these with you'll dude..xberniat nak mengata sapa2 ok.

Selamat Berpuasa semua =)

9 comments:

laila miera said...

walawehhhhhh...

saya said...

choyyy~~

Chachos Cheezy Wedges said...

point yg last tuh mcm tok kaum adam sorg je.. cehhhH!!

laila miera said...

memg la...kan ckp aweks2 uh..hahaha

saya said...

yg kaum hawa pon lbey kurang..jln tegedik2 cm itik pulang petang..hahahah

laila miera said...

amb0i3 ! huh..

Chachos Cheezy Wedges said...

booooo!!

abah khalisha said...

bek tkyah puasa cmtu kan
Kasih seorang ayah..hayatinya bersama...

Sobirin Nur said...

Berapa banyak orang berpuasa, tak dapat apa-apa dari puasanya kecuali berlapar dan dahaga sahaja (Hadis Nabi saw)

Setiap amal bani Adam ada kafaratnya, kecuali puasa. Puasa hanya untukKU dan Aku sahaja yang membalasnya sebanyak-banyak yang Aku kehendaki (Al Hadis Qudsi Nabi saw)